rss

Compost

Groenafval is onvermijdelijk, zelfs in een Ambertuin. Tover het om tot waardevolle compost. Zo moet u minder vaak naar het recyclagepark en bespaart u tijd, geld en moeite.

Zelfgemaakte compost is essentieel in elke Ambertuin. Het kost u niets en u bent meteen een hoop organisch afval kwijt. Compost is erg voedzaam en uw tuin vaart er wel bij. U hoeft geen meststoffen of potgrond meer te kopen. Grove, halfverteerde compost is een prima bodembedekker en -verbeteraar. Gezeefde, rijpe compost is dan weer ideaal om uw gazon te bemesten.   

Goede mix van groen en bruin organisch afval

Goede compost maken is niet moeilijk. Zorg voor een evenwichtige mix van groen en bruin organisch materiaal, lucht en water. Laat vervolgens alles een tijdje rusten. 

  • Bruin materiaal bestaat uit houtsnippers, haagsnoeisel, dode bladeren en takjes. 
  • Groen materiaal omvat vers groente- en fruitafval, onkruid en eventueel wat gazonmaaisel. 

Bruin materiaal houdt uw compost luchtig. Groen materiaal bevat veel vocht en verteert sneller. In verhouding voegt u daarom best meer groen dan bruin materiaal toe. Verder zijn vooral voldoende zuurstof en water essentieel. Composteer op een schaduwrijke plaats en zet uw compost af en toe om. Verwerk ook geen te grote hoeveelheden in één keer.

Kijk uit met keukenafval!

Restjes brood, gekookte groenten, pasta, rijst, gebakken vlees, charcuterie en ander bereid voedsel zijn niet geschikt om thuis te composteren. Deze restjes veroorzaken geurhinder en trekken aasvliegen en ratten aan. Geef bereid voedsel aan de kippen. Met kippenmest verrijkte compost komt altijd van pas, zeker in de moestuin

Vat, bak of hoop?

Composteren kan zowel met een compostvat, een compostbak of een composthoop. Alles hangt af van de grootte van uw tuin en de hoeveelheid afval die u moet verwerken. 

1. Kleiner dan 200 m2: compostvat

Levert uw tuin maar weinig groenafval op, dan kiest u best voor een compostvat. Daarmee verwerkt u jaarlijks zowat 300 kg organisch afval. Bij de milieudienst van uw gemeente is een duurzaam compostvat met beluchtingstok te koop.

2. Groter dan 200 m2: compostbak of -hoop

Een composthoop is minder handig dan een compostbak en droogt sneller uit, zodat het verteringsproces meestal langer duurt. Ideaal voor een grotere tuin zijn een drietal compostbakken. Zo kunt u uw compost makkelijk omzetten en verbetert de kwaliteit ervan. Bij de milieudienst van uw gemeente zijn duurzame compostbakken te koop. Met pallets, schapendraad of een vlechtwerk van takken kunt u echter ook zelf compostbakken maken.

 

Compostdemonstraties

Limburg.net verzorgt regelmatig demonstraties in de Ambertuin in Kiewit, maar ook in andere Limburgse gemeenten en de stad Diest. Onze compostmeesters tonen hoe u best composteert. U kunt meteen ook de drie systemen vergelijken.  

Goede compost geeft uw Ambertuin een voorsprong, maar is geen garantie op succes.

Compost zorgt voor een vruchtbare bodem, maar is geen wondermiddel. Planten waarvoor de bodem van uw tuin niet geschikt is, zullen het altijd moeilijk hebben en misschien zelfs afsterven. Stem uw planten zoveel mogelijk af op de samenstelling en de structuur van de bodem. In Limburg varieert die van zand tot zandleem, leem en klei. Zandgrond is licht en makkelijk te bewerken. Hij warmt snel op, maar koelt ook snel af en droogt ook heel snel uit. Door een zanderige bodem minstens jaarlijks met een stevige portie compost te verrijken, voorkomt u heel wat problemen. Twijfelt u over de samenstelling en de structuur van de bodem in uw tuin, schakel dan eventueel de Bodemkundige Dienst van België in. Een bodemstaal geeft uitsluitsel.