rss

Gazon en bloemenmengsels

Een gazon moet u regelmatig maaien en vergt veel onderhoud. In een Ambertuin is de vuistregel: zaai enkel gras waar het een functie heeft. Bodembedekkers en bloemenweiden zijn een goed alternatief.

Hoe maak ik mijn gazon Amber?

  • Zaai een mengsel van verschillende grassoorten. Uw gazon is dan meestal sterker en onderhoudsvriendelijker.
  • Bemest uw gazon uitsluitend met compost, liefst van eigen makelij.
  • Gebruik een mulchmaaier. Die versnippert het gras en blaast de snippers het gazon in. Zo wordt het gevoed en zal het bij droogte minder snel verdorren. Bovendien wint u veel tijd doordat u niet telkens de opvangbak moet leegmaken.

         Iconen gazon

Hoe bestrijd ik mos?

Beter voorkomen dan genezen. Zaai geen gras op schaduwrijke plaatsen, want daar krijgt mos snel de bovenhand. Strooi in de winter eventueel wat kalk op het gazon. Zo voorkomt u dat de bodem verzuurt en het gras geen voedingsstoffen meer kan opnemen. Ook de jaarlijkse portie compost houdt mos onder controle.  

Zeg het met bloemen!

Er zijn heel wat verschillende bloemenmengsels te koop. U kiest best voor een zuiver mengsel van inheemse wilde bloemen, zonder graszaden. Gras kiemt en groeit veel sneller dan de meeste wilde bloemen. Geef de bloemen een voorsprong door ze op een naakte bodem te zaaien. Na verloop van tijd duikt er echter onvermijdelijk gras tussen de bloemen op.  

Eenjarige wilde bloemen verkiezen meestal een zonnige, niet te natte en voedselarme plaats. Ook voor meerjarige bloemen zijn verschillende pakketten verkrijgbaar. Kies een mengsel dat geschikt is voor de bodem van uw tuin. 

Een bloemenweide of bloemenrand maait u jaarlijks één of twee keer met een zicht, een zeis of een bosmaaier.  Door te maaien en het maaisel af te voeren, verschraalt de bodem. Hoe armer, hoe meer wilde bloemen en hoe minder gras. Laat het maaisel enkele dagen liggen, zodat rijpe zaden op de bodem vallen. Afhankelijk van het weer zijn vooral begin juli en begin oktober geschikt om te maaien. 

Minder werk met bodembedekkers

Bodembedekkers zijn een uitstekend alternatief voor gras. Dat geldt zeker voor altijdgroene soorten. Ze zijn de ideale oplossing onder bomen of struiken, andere schaduwrijke of moeilijk bereikbare plaatsen en alle delen van de tuin die zelden of nooit worden betreden. Meer informatie vindt u hier.