rss

Kippen

Kippen zijn onmisbaar als u zo weinig mogelijk afval naar het containerpark wil brengen. Zij verwerken grote hoeveelheden etensresten die niet gecomposteerd kunnen worden. Hun uitwerpselen zijn op hun beurt een geschikte voedingsstof voor uw moestuin.

Waarom zou ik kippen houden?

  • Kippen vragen weinig verzorging en zijn niet veeleisend: zij zijn dus helemaal Amber! U moet er enkel voor zorgen dat zij een hok hebben met vers water en voedsel.
  • Kippen verwerken 50kg etensresten per jaar. Hierdoor volstaan een drietal kippen om uw niet-composteerbaar keukenafval te verwerken.
  • U kan elke ochtend genieten van een heerlijk vers eitje bij het ontbijt.

         Iconen kippen

Een leuke woonst voor uw kippen

  • Kippen leven in een kippenhok. De ingang staat in zuidelijke of zuidoostelijke richting, zodat zij beschut zijn tegen wind en neerslag. Sluit het hok niet volledig af, zodat uw kippen voldoende frisse lucht hebben.
  • Kippen gaan op stok. Voorzie dus een stok van 3 tot 5cm lang waarop de kippen kunnen slapen. Plaats deze zo hoog mogelijk in het hok, maar zorg ervoor dat hij niet te kort tegen het dak staat.
  • Als u graag eitjes wilt bij het ontbijt, voorzie dan een legnest. Bouw dit in een donker hoekje, maar zorg ervoor dat u er zelf nog gemakkelijk bij kan om de eitjes eruit te halen.
  • Ook kippen houden van een wasbeurt. Zij gebruiken hiervoor geen water, maar zand. Zand maakt hun veren schoon, zorgt voor een goede warmteregulatie en bestrijdt luizen en vlooien. Voorzie voldoende plaats om onder het kippenhok te wroeten, leg een laag zand op de bodem van het hok of plaats een zandbak.
  • Kippen kuisen hun hok uiteraard niet zelf. Verschoon regelmatig de binnenkant, vervang de nesten en leg nieuw stro. Een vuil hok verhoogt de kans op zieke kippen en verspreidt een onaangename geur.

Kippen willen scharrelen

Een kippenhok alleen is niet voldoende: ook kippen halen graag een frisse neus. U kan een kippenren overal in uw tuin plaatsen, maar als u al uw afval graag in één zone verzamelt, zet u hem best naast de composthoek. Voorzie minstens 2m2 per kip, zodat zij voldoende ruimte hebben om te scharrelen. Sluit het hok af met kippengaas of een natuurlijke afscheiding van minstens 1,5m hoog, zodat uw kippen beschermd zijn tegen hun natuurlijke vijanden. In de Ambertuin te Kiewit kan u een voorbeeld van een goede kippenren bekijken.

Geniet van de kleuren en levenslust van vlinders in uw tuin

Onkruid hoeft niet altijd een boosdoener te zijn: voor vlinders is het een belangrijk overlevingsmiddel. De rupsen van de kleine vos, dagpauwoog, gehakkelde aurelia, atalanta en landkaartje hebben bijvoorbeeld een sterke voorkeur voor de blaadjes van brandnetels. Plaats een bosje brandnetels in de hoek van uw kippenren: u hebt er geen last van, maar kan toch genieten van kleurrijke vlinders in uw tuin.

Meer informatie over onkruidbestrijding vindt u hier.