rss

Moestuin

Wie groene vingers heeft, kan vele voordelen halen uit een moestuin. Iedere dag krijgt u smaakvolle groenten op het menu, u spaart flink wat geld uit en doordat u alles zelf kweekt weet u precies wat er op uw bord belandt. En als u de Amberprincipes toepast, heeft u een pak minder groenafval en dus minder werk.

Wil u graag iedere dag genieten van verse groenten? Met slechts enkele vierkante meter moestuin kan u al flink wat oogsten. Belangrijk is dat u, net als bij uw gazon, uw Ambermoestuin afstemt op uw eigen behoeften. Heeft u niet veel tijd om uw tuin te onderhouden, leg dan geen grote moestuin aan. 

De inrichting van uw moestuin

In een Ambermoestuin is de inrichting van groot belang. Door de indeling van uw tuin aan te passen, kan u immers heel wat groenafval voorkomen. 

  • Hou rekening met de zonbehoefte van uw groenten: als groenten met een grote zonbehoefte te weinig zonlicht krijgen, zullen ze te snel groeien en worden ze zwak. Kijk daarom steeds op de verpakking van de zaadjes en plantjes of informeer bij uw tuincentrum.
  • Verdeel uw moestuin in gelijke percelen: in een Ambertuin wordt aan teeltwisseling gedaan. Verdeel uw tuin daarom in gelijke percelen. 
  • Leg een pad aan doorheen uw moestuin: hierdoor kan u uw moestuin gemakkelijk onderhouden zonder hem te beschadigen. Een snipperpad is hiervoor zeer geschikt.
  • Geef bloemen een plaatsje in uw moestuin: kleurrijke bloemen zoals afrikaantjes en goudsbloemen naast uw pad fleuren niet alleen uw tuin op, ze helpen ook aantasting door aaltjes in de bodem te voorkomen.

          Iconen moestuin

Teeltwisseling

Als u de groenten per plantenfamilie samen plant en ze ieder jaar een perceel opschuift, kan u heel wat plagen en bodemziektes voorkomen. Groenten als snijsla, radijs, rode biet, snijselder, bonen, plantui, courgette en pompoen zijn gemakkelijk te kweken en dus geschikt voor een beginnend tuinier.

Hoe bescherm ik mijn groenten?

Tip 1: Vermijd het gebruik van pesticiden

Chemische onkruidverdelgers en pesticiden horen niet thuis in een Ambertuin. Ze vervuilen de bodem en vergiftigen allerlei nuttige dieren, bijen en vogels. Gebruik daarom uitsluitend ecologisch verantwoorde producten. Een schoffel en insectengaas zijn ook nuttige instrumenten. 

Tip 2: Plant een meidoornhaag aan de noord- en westzijde van het perceel 

Dit beschermt de moestuin tegen de wind. De haag vormt bovendien een goede uitvalsbasis voor nuttige dieren zoals egels, vogels en insecten. Zij rekenen af met de natuurlijke vijanden van uw moestuin. Meer informatie over afscheidingen vindt u hier

De moestuin is een ideale bestemming voor uw kippenmest

Kippenmest bevat veel kalk, wat de vertering van organisch materiaal verbetert. Hierdoor worden voedingsstoffen beter vrijgegeven. Meer informatie over de rol van kippen in een Ambertuin vindt u hier. Ook gewone compost werkt uitstekend als bodemverbeteraar.