rss

Paden en verhardingen

Verhardingen verbinden de verschillende delen van uw tuin met elkaar en maken hem toegankelijk. Laat u niet misleiden door de term: er bestaan ook zachte verhardingen, zoals een snipperpad of een graspad. In een Ambertuin zijn verhardingen nooit louter decoratief. Ze worden regelmatig gebruikt, laten water door en vergen weinig onderhoud. 


Waterdoorlatende verharding

Om verdroging van de bodem tegen te gaan en overbelasting van het rioolnet en de zuiveringsinstallaties te vermijden, voert uw tuin best zo weinig mogelijk regenwater af. Zo verkleint het risico op wateroverlast en belandt er geen vervuild rioolwater in het milieu. In de Ambertuin wordt er voorkeur gegeven aan  verhardingen die het regenwater door laten sijpelen in de bodem.

Beperk de verharde oppervlaktes voor opritten, terrassen en paden tot een minimum en kies voor waterdoorlatende oplossingen als grasdallen, kasseien met brede grasvoegen of een oprit met slechts twee verharde stroken.  

Ook groendaken, poelen of natte zones kunnen flink wat regenwater vasthouden of voldoende tijd geven om in de bodem te dringen. Sluit de goot van uw tuinhuis of garage aan op een regenton en gebruik het water voor uw planten of groenten.  

Geen zin om verhardingen te wieden? Pas de tips toe!

  • Hark of borstel preventief.
  • Gebruik het pad of de oprit regelmatig.
  • Ga onkruid te lijf met een onkruidbrander, een onkruidsteker of een voegenborstel. U kan ook kokend water over het onkruid gieten. Gebruik geen schadelijke sproeimiddelen.
  • Zaai een gras of een speciaal voegenmengsel in de voegen. Het resultaat is een verharding met mooie, groene voegen die u nooit meer hoeft te wieden. In de Ambertuin in Kiewit kunt u  groene-tegelverhardingen en kasseien met grasvoegen komen bekijken.

Onkruidbrander: Onkruidsteker: Voegenborstel:

Iconen onkruidbrander Iconen onkruidsteker Iconen voegenborstel