rss

Water

Een waterpartij in de tuin trekt kleine dieren aan en is voor veel mensen een bron van rust. Laat u hier niet door misleiden: water in de tuin vraagt veel onderhoud. Een waterpartij is bovendien niet zonder gevaar: laat kinderen nooit zonder toezicht in de buurt van water spelen.

Waar hou ik rekening mee bij de aanleg van een vijver?

  • Kies de juiste planten: vraag raad aan een specialist en vermijd exotische planten
  • Zorg dat de vijver 5 tot 6u zon per dag krijgt: dit is goed voor planten en dieren
  • Maar te veel zon droogt uw planten uit
  • Kies welke dieren u in uw vijver wenst: kikkers of vissen. Zij kunnen niet samenleven, want vissen eten kikkereitjes op
  • Plaats enkele grote stenen: kikkers kunnen hieronder schuilen of erop zonnebaden
  • Voorzie een glooiende rand, zodat kikkers gemakkelijk in en uit de vijver kunnen kruipen
  • Zorg dat uw vijver op minstens 1 plaats minimum 80 cm diep is, zodat vissen bij vorst niet vastvriezen

Een tuinvijver of een natuurlijke poel

Bij de aanleg van een vijver kan u kiezen tussen een tuinvijver of een natuurlijke poel. Beide varianten werden in de Ambertuin te Kiewit aangelegd, zodat u ze kan vergelijken. Een tuinvijver maakt u Amber door er inheemse vijverplanten in te plaatsen voor een natuurlijke waterzuivering. Rubberfolie op de bodem voorkomt dat het waterpeil te sterk daalt. Ook een diervriendelijke vijver (met bijvoorbeeld een glooiende rand voor kikkers) is Amber. Een natuurlijke poel zal echter meer Amber zijn dan een kunstmatige tuinvijver. Mensen met een kleine tuin kiezen toch best voor een tuinvijver, want een natuurlijke poel heeft veel ruimte nodig. Een poel trekt dieren aan en het waterpeil schommelt mee met de seizoenen.

Tuinvijver: Natuurlijke poel:

Iconen tuinvijver Iconen natuurlijke poel